Непоискани съвети от Кевин Кели

Непоискани съвети от Кевин Кели

Кевин Кели (Kevin Kelly, роден през 1952) е изпълнителният редактор – основоположник на списание Wired – американското списание авангард в областта на технологиите и средствата за масова информация – и бивш редактор / издател на Whole Earth Review. Освен това е писател, фотограф , природозащитник, технологичен ентусиаст и футуролог и пристрастен към азиатската  култура. По случай 68-та си годишнина публикува 68 непоискани съвети от Кевин Кели, част от които представям тук.

Кевин Кели е и автор на известната книга „Извън контрол“, чиято оригинална английска версия може да се изтегли от сайта му в pdf. Нека да кажа няколко думи за тази книга.

Извън контрол: новата биология на машините, социалните системи и глобалната икономика

Извън контрол разказва изгрева на една нова ера, в която машините и системите, управляващи икономиката, ще стават все по-сложни и все по-близки до живите организми.

Книгата представлява опит за вникване в едно възможно бъдеще, там където ще изведе човечеството неговият еволюционен път.

Машините все повече ще заприличват на биологични структури. А биологичните системи ще бъдат подложени на различни форми на манипулация и инженерство. Светът, който ще създадем, ще стане толкова сложен, че ще трябва да потърсим помощ от природата, за да се научим как да го поддържаме жив.

Ние вече видяхме, как за много кратък период се наложи да отстъпим крачка от завоюваното и да предоставим възможност на природата да си възвърне някои от своите пространства.

В книгата на Кевин Кели намираме остър анализ на онези постепенни трансформации, които ще променят понятията „механично“ и „органично“ в нашето бъдеще. Тези понятия се разширяват и до политическите, икономическите и социалните системи.

Виж още: Да бъдеш свободен: четирите споразумения на Дон Мигел Руис за личната свобода

Непоискани съвети от Кевин Кели

Нелинейността на този списък е част от неговата магия. И след 100 години, когато толкова много глупости на нашата епоха ще са забравени, хората все още ще помнят Кевин Кели и неговата мъдрост. Той не е от друга планета, но е от бъдещето. – Сет Годин

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 1. Научете как да се учите от тези, с които не сте съгласни или дори ви обиждат. Вижте дали можете да намерите истината в това, в което те вярват.
 2. Ентусиазмът е еквивалентен на 25 IQ точки.
 3. Винаги изисквайте срок. Крайният срок елиминира излишното и обикновеното. Пречи ви да се опитате да го направите перфектно, така че трябва да го направите различно. Различното е по-добре.
 4. Не се страхувайте да зададете въпрос, който може да ви звучи глупав, защото в 99% от случаите други мислят по същия въпрос, но им е твърде неудобно да го зададат.
 5. Да можеш да слушаш добре е суперсила. Докато слушате някого, когото обичате, продължавайте да го питате „И по-нататък?“ Докато няма повече.
 6. Достойна цел за една година е, да научите достатъчно по дадена тема, така че да не можете да повярвате колко невеж сте били година по-рано.
 7. Четенето на децата ви редовно ще ви свързва заедно и ще стартира въображението им.
 8. Никога не използвайте кредитна карта за заеми. Единственият приемлив вид заем е дълг за придобиване на нещо, чиято пазарна стойност вероятно ще се увеличи, като къща. Пазарната стойност на повечето артикули намалява или изчезва в момента на покупката. Не се задължавайте за неща, чиято стойност е намаляваща.
 9. Не бъдете най-умният човек в стаята. Общувайте и се учете от по-интелигентните хора. И по-добре намерете умни хора, които ще ви възразяват.
 10. Не бъдете най-добрият. Бъдете единственият.
 11. Не го приемайте лично, когато някой ви отхвърли. Да предположим, че те са като вас: заети, натоварени, разсеяни. Опитайте отново по-късно. Удивително е, колко често работи вторият опит.
 12. Смисълът на навика е вече да не губите енергия за вземане на решения. Просто го правите. Добрите навици могат да варират от казването на истината до конеца за зъби.
 13. Докато сте млади, прекарайте от шест месеца до една година, живеейки колкото е възможно по-бедно, като имате възможно най-малко, яжте боб и ориз в мъничка стая или палатка, за да почувствате „най-лошия“ живот, който можете да имате. Тогава всеки път, когато трябва да рискувате нещо в бъдеще, няма да се страхувате от най-лошото.
 14. За да направите нещо добре, просто го направете. За да направите нещо превъзходно, просто го прекроете, прекроете и прекроете. Тайната за създаването на красивото се крие в преработката.
 15. Ако търсите нещо в къщата си и най-накрая го намерите, когато приключите с него, не го поставяйте там, където сте го намерили. Поставете го там, където първо сте го потърсили.
 16. Правенето на грешки е човешко. Признаването на грешки е божествено. Нищо не издига човек по-високо от бързото признаване и приемане на лична отговорност за грешки, а след това и тяхното справедливо поправяне. Като се установи, признайте. Удивително е колко ефективна е тази отговорност.
 17. Отделете процесите на създаване от подобряване. Не можете едновременно да пишете и да редактирате, или да извайвате и полирате, нито да правите и анализирате едновременно. Ако го направите, редакторът спира създателя. Докато измисляте, не избирайте. Докато скицирате, не проверявайте. Докато пишете първата чернова, не разсъждавайте. В началото умът на създателя трябва да бъде развързан от преценката.
 18. Може би най-контраинтуитивната истина на Вселената е, че колкото повече давате на другите, толкова повече ще получите. Разбирането на това е началото на мъдростта.
 19. Приятелите са по-добри от парите. Почти всичко което могат да направят парите, приятелите могат да го направят по-добре. По толкова много начини приятел с лодка е по-добре от притежаването на лодка.
 20. Вие сте това, което правите. Не това, което казвате, не в какво вярвате, не в това как гласувате, а в това, за какво отделяте времето си.
 21. Омразата е проклятие, което не засяга мразените. То само трови мразещия. Освободете злобата, сякаш е отрова.
 22. Когато умрете, не взимате абсолютно нищо със себе си, освен вашата репутация.
 23. За всеки долар, който харчите за закупуване на нещо значително, очаквайте да платите долар за ремонт, поддръжка или изхвърляне в края на живота му.
 24. Когато получите покана да направите нещо в бъдеще, запитайте се: бихте ли приели тази покана, ако тя беше насрочена за утре? Не много обещания минават през такъв филтър.
 25. Никога не отговаряйте на молба или предложение по телефона. Спешността е маскировка.
 26. Сигурен съм, че след 100 години голяма част от това, което считам за истина днес, ще се окаже грешно, може би дори смущаващо грешно и се опитвам наистина да идентифицирам какво е грешно днес.
 27. В дългосрочен план бъдещето се решава от оптимисти. За да бъдете оптимист, не е нужно да пренебрегвате всички проблеми, които създаваме; просто трябва да си представите как да подобрим нашия капацитет за решаване на проблеми.
 28. Вселената заговаря зад гърба ви, за да постигнете успех. Достигането на успеха ще бъде много по-лесно, ако прегърнете тази проноя.

Непоискани съвети от Кевин Кели

От тук можеш да си свалиш инфографиката в pdf файл.

Заключение

Много от тези непоискани съвети от Кевин Кели, уникалния класик, може да ти изглеждат тривиални, но смятам че са винаги необходими, защото дори да ги познаваме, не се сещаме да ги направим част от ежедневните си постъпки.

Например:

Съвет номер 10: Всички се стремим да бъдем най-добрите в нещо, но стигаме дотам, да повтаряме другите. А колко по-лесно бихме спечелили, ако направим нещо добре, но да е различно, да дадем различна стойност, която никой не се е сещал да предложи, да бъдем „виолетовата крава“ на Сет Годин.

Или:

Съвет номер 1: От много хора можеш да научиш нови и полезни неща, дори от враговете. Омразата разяжда и е деструктивна. Потърси истината в тезата на врага, разработи и надстрой идея на конкурента. Не приемай лично обидите, те нямат значение. Имат значение само конструктивните критики. Когато се възползваш от знанията на противника и пренебрегнеш лошите му чувства към теб, вече си победител.

Това са дълбоко проникновените непоискани съвети на Кевин Кели. Можеш дори да си ги поставиш на работния плот, а ако са те заинтригували, можеш да идеш в неговия сайт на линка горе, за да прочетеш и останалите непоискани съвети – до 68.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.