Сравнение на коучинг, наставничество и обучение: разлики и приложения

В света на работните взаимоотношения и социалните взаимодействия има множество примери за успешни приложения на коучинг и наставничество. Това се превърна в основен приоритет за много организации, както и за професионални институции, училища по мениджмънт, автори на корпоративни и социални политики и всеки, който се интересува от развитието на хората.

Какви са разликите между ролите на коуч, ментор и учител? Да анализираме фините нюанси, характеристики и професионални цели на всяка от тези фигури. На пръв поглед може да изглежда, че коучинг, наставничество и обучение са една и съща дейност. Но не е така.

Сравнение на коучинг, наставничество и обучение: разлики и приложения
Сравнение на коучинг, наставничество и обучение: разлики и приложения

Коучинг, наставничество и обучение

Понякога леките нюанси изкривяват значението на дадено понятие и намирам за интересно да наблюдавам отношението между думите със силни смислови връзки. Тези думи, които са подобни една на друга, но не са напълно взаимозаменяеми, са така наречените частични синоними.

При частичните синоними съществуват фини разлики между едно понятие и друго. Също толкова силен обаче е рискът от объркани значения или неуспех в правилното им дефиниране.

В тази връзка, когато се занимаваме с различни стартиращи фирми и компании, често се натъкваме на фигури на коуч – треньори, ментори и обучаващи.

Очевидно са много сходни думи, но е важно, особено ако правиш първите си стъпки в света на тези дейности, да знаеш добре определенията и разликите между тях, за да определиш коя е правилната референтна фигура за теб.

Коучинг

Отговорът на почти всички съмнения често се крие в етимологията на думите. Терминът коуч произлиза от френската, испанската и португалската дума coche, кочияш. На немски – kotsche, на унгарски – kocsi, на италиански – cocchiere. Mоже да се забележи, че кочияшът всъщност е водачът, който кара файтона.

Оттук актуалното значение на термина е ясно: коучът е този, който води своя ученик или клиент в постигането на поставените цели.

Коучингът не може да бъде идентифициран в една фаза, а е наистина структуриран и методичен процес.

Идва на ум точно спортът, където терминът треньор намира широка употреба, тъй като спортистите се ръководят от по-експертна и опитна фигура към успеха.

Коучинг процесът се състои от изучаване, анализ, подобряване чрез грешки и включва работа в екип.

Коучът има за задача да подкрепи своя клиент както чрез идентифициране на скритите му особености, така и чрез предоставяне на инструменти за подобряването им. Прави го със силна морална и психологическа подкрепа.

Във всеки сектор е възможно да се идентифицира тази референтна фигура.

Сигурно си чувал за лайф коучинг, маркетинг коучинг, уелнес (wellness) коучинг, growth coach (треньор по растеж)? Това са секторни термини, свързани с коучинг дейността.

Коуч накратко:

 • Коучът води своя клиент със Сократов диалог1;
 • Помага на клиента си да разкрие своите характеристики;
 • Мотивира клиента психологически;
 • Никога не налага собствените си идеи, а създава метод в подкрепа на еволюцията на клиента;
 • Насърчава работата в екип.

Виж още: 5 причини защо един дизайнер трябва да учи маркетинг

Наставничество (менторство)

Много предприемачи вярват, че искат ментор. Когато в действителност, те искат учител или треньор. Менторската връзка е двупосочна улица. За да работи, трябва да има принос и от двете страни.

През повечето време предприемачите или клиентите във всяка област търсят една фигура, но се нуждаят от другата.

Разсъжденият трябва да са ясни: ако търсиш ментор, запитай се колко си готов да отдадеш в замяна.

Наставничеството всъщност е двупосочен процес на обучение между ментор и ученик. Връзка едно към едно на обмен и обучение.

Менторът не се издига до по-висока позиция в сравнение със своя ученик, но в отношения на взаимно доверие го насочва към усвояване на ново съдържание. Той го прави, като слуша, с търпение и със силна емпатия.

Ментор накратко:

 • Създава индивидуална връзка с наставлявания;
 • Основава връзката си на обмен и взаимно уважение;
 • Поставя цели за растеж за навлизането на ученика в света на работата или образованието;
 • Изслушва и прави преживяванията на своя ученик свои.

Обучение (tutoring)

Обучението е процес на формиране, при който по-експертна фигура придружава ученика към изучаването на дадена материя. Преподавателят преподава, предава знания, създава и споделя съдържание, като гарантира, че неговото усвояване се насърчава.

В живота на всеки от нас е имало учители, които са ни предали знанията и обясненията си и със сигурност си спомняме, че нашите преподаватели също са ни давали своята положителна и коригираща обратна връзка.

Учителят накратко:

 • Представя на учениците си тема, в която се смята за експерт;
 • Подпомага учениците в ученето и изучаването на даден предмет;
 • Оценява подобренията с положителна и коригираща обратна връзка;
 • Създава връзка между учениците и съдържанието, за да бъде последното разбираемо.

Виж още: Как да започнеш нова учебна година на 15 септември, дори и да не си ученик или студент отдавна

Още пояснения за разликата между коуч и ментор

Разликата между коуч и ментор е кой от тях задава въпроси. В случай на ментор и наставник, наставляваният задава въпроси и получава отговори от по-опитен човек. Самият наставник задава въпроси само за диагностициране на пропуски в знанията на ученика.

При коучинга е обратното: задачата на коуча е да постави правилно въпроса, а клиентът трябва сам да намери отговора. Следователно не е необходимо коучът да има личен опит в областта, в която преподава. Коучът не дава съвети и не учи – неговата цел е да принуди клиента да погледне на ситуацията по нов начин и да започне да се движи към постигане на целта си. В същото време коучът се потапя в света на клиента.

Заключение: какво ти трябва?

Както прочете, разликата между коучинг, наставничество и обучение е фина и ясна.

Въз основа на тези разлики можеш да разбереш ясното значение на едната фигура в сравнение с другата, в зависимост от растежа на своя стартъп или компания:

 • Ако искаш да подобриш уменията си и да постигнеш цел, ще имаш нужда от треньор:
  Коучингът е персонализиран и интерактивен процес, който се фокусира върху разкриването на потенциала на клиента и постигане на лични или професионални цели. Базира се на въпроси, които насочват клиента към откриването на собствени решения и стратегии за успех. Той подпомага самооткриването, повишава осъзнатостта и помага в развитието на пътя към желаната цел. Коучинг е обикновено краткосрочен и фокусиран върху конкретна задача или цел.
 • Ако искаш да създадеш връзка на даване и вземане и да напреднеш в кариерата си, ментор ще ти помогне да направиш това:
  Наставничеството представлява отношение, в което опитен и компетентен наставник споделя своите знания и опит с ученика. Този процес на менторство и насоки помага на ученика да се развива, като използва съветите и ръководствата на наставника, също участвайки със свой принос. Менторството е по-дълъг процес от коучинга, тъй като включва не само помощ за постигане на целите, но и предаване на необходимите знания и умения.
 • Ако искаш да подходиш към нова тема и да се усъвършенстваш в тази област, преподавателят е човекът, който ти трябва:
  Обучението е формален процес, чрез който се предават определени знания и умения на група от хора. То обикновено включва структурирани уроци, упражнения и оценки, за да осигури усвояването на материала. Обучението може да бъде в учебна среда или в работна обстановка и предоставя конкретна информация и умения на учениците.

В който и от тези случай да се разпознаеш, не забравяй, че както гласи известна китайска поговорка:

Учителят се появява, когато ученикът е готов.

– Китайска поговорка

 1. Метод на името на древногръцкия философ Сократ, основан на воденето на диалог между двама индивиди, за които истината и знанието не са дадени в готов вид, а представляват проблем и изискват търсене. ↩︎
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.